Zilveren sieraden voor de vrouw van vandaag

Zilver, bekend om zijn glanzende zilvertint, is een van de drie basismetalen die worden gebruikt voor het maken van sieraden. Zilveren sieraden zijn altijd een populaire keuze geweest bij vrouwen. De acceptatie en vraag naar zilveren sieraden als modeaccessoire is het afgelopen decennium echter flink gestegen.

De huidige populariteit van zilveren sieraden kan worden toegeschreven aan de elegantie en veelzijdigheid die ermee gepaard gaan. Het wordt tegenwoordig geaccepteerd als een meer eigentijdse sieradenoptie in vergelijking met de dure en zware traditionele gouden sieraden. Als je het vergelijkt, kom je er zelfs achter dat er in de loop van een periode weinig is veranderd in de ontwerpen van gouden sieraden, terwijl mode-eisen een omgeving hebben gecreëerd waar vaak de meest trendy ontwerpen worden gemaakt voor kostuum- en zilveren sieraden.

De meeste zilveren sieraden die op datum verkrijgbaar zijn, zijn gemaakt van sterling zilver. Sterling zilver is een legering die bijna 93% zilver en 7% koper bevat. De zeven procent legering geeft de zilverhardheid en duurzaamheid. Zonder de legering zou het zilveren stuk te zacht zijn om te dragen.

Tegenwoordig is er een grote verscheidenheid aan stijlvolle sieraden verkrijgbaar in sterling zilver, variërend van gewoon zilver tot zilver gemaakt met gekleurde edelstenen. Vanuit modeperspectief is sterling zilver vooral geschikt om overdag te dragen. Tijdens de winter geleert zilver goed als het wordt gedragen met zwarte, blauwe en andere donkere kleuren. Maar in de zomer, gedragen met pastelkleuren en lichtgewicht kleding, ziet zilver er cool en comfortabel uit.

Zilver in de geschiedenis

Zilver is een van de oudste gevonden metalen op aarde. Het wordt sinds het 4e millennium voor Christus op grote schaal gebruikt in sieraden en gebruiksvoorwerpen. De eerste poging om zilver te delven zou zijn gedaan rond 3000 voor Christus in de gebieden van Anatolië. Een proces “cupellatie” werd ontdekt om zilver te winnen uit zilvererts rond 2500 voor Christus.

Zilver werd in het oude Italië en Griekenland gebruikt voor het maken van persoonlijke ornamenten, vaten, sieraden, pijlen, wapens en munten. Het werd in veel beschavingen als betaalmiddel gebruikt. Zilveren munt als valuta werd voor het eerst geïntroduceerd in het oostelijke Middellandse Zeegebied in 550 voor Christus. De ontdekking van de Amerikaanse landen betekende een belangrijke wending in de geschiedenis van zilver toen de grote zilvermijnen in Mexico, Peru en Bolivia werden gevonden.

De term “Sterling Silver” ontstond in de 13e eeuw in Engeland.
Het pond sterling werd vanaf de 12e eeuw tot het midden van de 20e eeuw in Engeland als betaalmiddel gebruikt.

In dezelfde tijd produceerden Chinese zilversmeden in het verre oosten enkele van de meest elegante en prachtig vervaardigde zilveren sieraden, waarvan sommige werden geëxporteerd naar het koningschap van Rusland.

Sterling zilver wordt, hoewel het nergens ter wereld meer in circulerende valuta wordt gebruikt, nog steeds gebruikt voor bestek, sieraden en borden. Productiefaciliteiten die moderne technologie gebruiken om modieuze zilveren artikelen te leveren aan detailhandelaren in modejuwelen, zijn geëvolueerd als gevolg van de groeiende vraag.

Verzorgingstips voor zilveren sieraden

Sterling zilveren sieraden worden vrij snel aangetast. Zilveraanslag wordt veroorzaakt door een oxidatiereactie tussen het zilver, zuurstof en zwavel. Na verloop van tijd ontwikkelt sterling zilver een doffe afwerking die het een antieke uitstraling geeft. Overmatige blootstelling bouwt een zwarte oxidatie op in de fijne details waardoor het sieraad een mooie en unieke uitstraling krijgt.

Om het oxidatieproces tijdens het bewaren van zilveren sieraden tot een minimum te beperken, moeten ze worden bewaard in een luchtdichte verpakking met iets zachts. Af en toe schoonmaken is nodig om de zilverglans te behouden. Veel voorkomende reinigingsmethoden zijn:

o Gebruik van warm water en mild afwasmiddel

o Met een zachte tandenborstel of wattenstaafje

o Regelmatig met de hand polijsten met een zachte doek

o Tandpasta is een zeer effectieve aanslagverwijderaar, maar moet voorzichtig worden gebruikt als het sieraad edelstenen bevat

o Veel commercieel ontwikkelde reinigingsmiddelen werken goed voor het verwijderen van zilveraanslag. Het is echter belangrijk om de bijwerkingen van de reiniger te kennen voordat u deze gebruikt.

Ontdek zilveren sieraden

Tegenwoordig zijn zilveren sieraden over de hele wereld verkrijgbaar in aantrekkelijke ontwerpen en patronen. Voor enthousiaste fans van zilveren sieraden is het niet alleen het ontwerp, maar ook de oorsprong van het stuk dat ertoe doet. Indiase, Thaise, Indiaanse, Franse ontwerpen in zilver zijn een rage onder vrouwen en zijn toegankelijk geworden via een aantal beschikbare online winkelopties.

Dus… Draag zilveren sieraden en ga mee met de tijd.