Recept voor zoete aardappelsoep

Zoete aardappelsoep heeft een hele mooie kleur, met dit recept vrolijk jij de tafel op. Weer of geen weer. Je kunt er zelf voor kiezen of je bacon toevoegt, doe je dit niet kan je de soep wat verder op smaak brengen met zout. Later meer over de zoete aardappel.

Ingrediënten

 • 500 gram zoete aardappel
 • 250 gram winterpeen
 • 1 ui
 • 1 teen knoflook
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 1 groentebouillonblokje
 • eventueel 150 gr. baconreepjes
 • 1 stokbrood
 • 400 ml kokosmelk
 • 1 eetlepel ketjap
 • 50 gram amandelen (ongezout)

Bereiden

 1. De zoete aardappelen en winterpeen eerst goed wassen. Schil deze niet en snijd ze meteen in stukken. Daarna snipper je de ui en pers je de knoflook.
 2. Pak een soeppan en verhit daarin de olijfolie. Bak hierin de bacon of vleesvervanger voor ong. 3 à 5 minuten. Haal ze uit de pan en leg ze apart op een bordje.
 3. Gooi de ui en knoflook in de soeppan en gooi na 1 minuut de gesneden groentes erbij. Kook 1 liter water en voeg deze met het bouillonblokje aan de groentes toe, kook alles samen gaar in ongeveer 15 minuten. Dit kan op een laag vuurtje.
 4. Pak een grillpan en verhit deze op hoog vuur. Snij het stokbrood aan schijfjes en grill deze daarna (ong. 2 min. per kant) waardoor het lekker knapperig wordt.
 5. Nu zijn de amandelen aan de beurt. Hak deze klein en rooster ze op een hoog vuur voor 2 minuten. Blijf de pan (net als bij pijnboompitjes) regelmatig schudden. Anders branden de amandelen zeer snel aan. Het vuur mag iets lager. Pak de ketjap en doe deze bij de amandelen. Max. 1 minuut aanbakken zodat de ketjap goed vastzit aan de noten. Leg ze daarna op een bord met wat keuken- of bakpapier om af te koelen.
 6. De kokosmelk (400 ml) mag je nu bij de soep gooien.
 7. Pak een staafmixer en pureer de soep tot een geheel. Proef en voeg eventueel wat zout of peper toe.
 8. Warm? Pak wat kommetjes en doe de soep erin, bestrooi met de bacon of vleesvervanger en de geroosterde amandelen. Vergeet het brood niet en… smakelijk eten!

Zoete aardappelen

Deze soort is eigenlijk geen aardappel. Officieel is het een groente en veel mensen kennen hem onder de naam ‘Bataat’. Helaas kunnen we deze soort nog niet in Nederland telen. Het overgrote deel wordt in Zuid-Amerika geteeld. Misschien ken je het wel, de kleur is niet (zoals bij een gewone aardappel) geel of wit maar oranje. Laatste jaren vind je in de supermarkt of online ook andere kleuren: paars, wit of zelfs rood.

Recept voor zoete aardappelsoep

Elke bataat heeft een lange en ovalen vorm. Hij kan met of zonder schil bereidt worden. Een lekkere manier is poffen, dit kan gewoon in de magnetron (wel met een speciale pofzak). Eens een andere soort patat? Ook met deze kan je heerlijke patat (bijv. in de airfryer) maken. Daarnaast is hij ook lekker in een oerhollandse stamppot.

 

Waar kan je zoete aardappelen kopen? Natuurlijk bij je supermarkt of online bij aardappelshop.nl. Zo hoef jij niet te slepen en wanneer je voor 15 uur besteld, zijn ze morgen al in huis (met een beetje geluk bij de post)!

Leave a Reply