Meer weten over de dakrand in combinatie met een groen dak?

Bent u benieuwd hoe het precies zit met uw dakrand wanneer u een sedumdak laat plaatsen? Bij NatureGreen kunnen we hier meer over vertellen. Moet de dakrand een bepaalde hoogte hebben? Hoe ver van de rand komt het groendak te liggen? Wat als mijn dak helemaal geen dakrand heeft? Dit zijn vragen die we vaak voorbij horen komen. Hieronder zetten wij een aantal antwoorden voor u op een rijtje, maar neem vooral ook eens een kijkje op onze website!

Hoogte dakrand

De ideale dakrand om te combineren met een sedumdak is tussen de 5cm en 10cm hoog, hoewel hoger over het algemeen ook geen probleem is. Wanneer u helemaal geen dakrand heeft, kunt u er voor kiezen om eerst een betontegel langs de randen van het dak aan te brengen. Dit om te voorkomen dat het sedumdak wegwaait of wegschuift. Heeft u een waterdichte dakrand? Dan mogen de planten wél tot op of over de dakrand groeien. In dat geval is het dus niet nodig een scheiding tussen sedumdak en dakrand te creëren.

Waarom een dakrand?

De dakrand is de opstaande rand van uw dak. Deze rand zorgt ervoor dat het dak er netjes afgewerkt uit ziet, maar heeft in combinatie met een groen dak ook een belangrijke functie: de rand houdt namelijk het groendak tegen, waardoor deze er niet zomaar af kan waaien of schuiven. De dakrand wordt beschermd van het groen dak door middel van een strook grind. Deze zorgt er voor dat er geen vocht tegen de dakrand op trekt, of dat deze in de winter wordt beschadigd door vorst. Een sedumdak kan immers veel water vasthouden, waardoor deze als het vriest ook bevroren kan raken. Dat is voor het sedum geen probleem, maar voor een niet-waterdichte dakrand wel. De strook grind biedt daarom bescherming!

Meer weten over het dak?

Bij NatureGreen krijgen we regelmatig dezelfde vragen binnen omtrent sedumdaken, zoals vragen over de dakrand, maar ook over de waterafvoer en draagkracht van het dak. Om het onze klanten makkelijker te maken hebben wij een groot aantal antwoorden op deze vragen verzameld in ons Kenniscentrum. Hier vindt u een grote hoeveelheid aan informatie over dakbedekking, sedumplantjes, subsidie en de verschillende toepassingen van het groen dak. Neem daarom vooral eens een kijkje als u hier meer over wilt weten! Staat het antwoord wat u zoekt er niet tussen? Neem dan contact op met klantenservice van NatureGreen. Zij staan u graag te woord om u te adviseren!